IlmoituksetSuomesta
Flunssan itsehoito

Flunssa eli nuhakuume on virusten aiheuttama ja yleisin lyhyen sairausloman syy Suomessa. Flunssan aiheuttajaviruksia tunnetaan suuri määrä ja yleisimpiä ovat rinovirukset. Flunssan tavallisimpia oireita ovat nenän tukkoisuus ja nuha, kurkkukipu sekä yskä. Yskimistä esiintyy pidempään kuin muita oireita. Flunssaan voi liittyä myös lievää silmän sidekalvon punoitusta.

Flunssavirukset leviävät useimmiten suorana kosketustartuntana käsien kautta tai epäsuorasti tartunnan saaneen käsittelemiltä pinnoilta esimerkiksi leluista. Virus tarttuu lisäksi ilmateitse pisaratartuntana, kun flunssaa sairastava yskii tai aivastelee lähistöllä. Tärkein flunssan ehkäisykeino on tartunnan välttäminen ja huolellinen käsihygienia. Pisaratartuntaa voidaan vähentää, kun yskiminen tehdään paperinenäliinaan.

Säännöllisesti käytetyt probiootit voivat auttaa hengitystieinfektioiden ehkäisyssä. Lisäksi elimistön alhainen D-vitamiinipitoisuus lisää nuhakuumeen riskiä etenkin astmaatikoilla. Tutkimusten mukaan paikallisesti nieluun annosteltu sinkkiasetaatti (esim. FluAcute Zinc) lyhentää merkittävästi flunssan kestoa, sillä sinkkiasetaatti estää virusten lisääntymistä. Myös trypsiiniä sisältävä ColdZyme-suusuihke vähentää flunssaan sairastumisen riskiä ja voi lyhentää flunssan kestoa muodostamalla suojaavan kalvon limakalvoille. Molemmilla suusuihkeilla paras teho saadaan, kun käyttö aloitetaan tartunnan alkuvaiheessa.

Flunssan oireista nuhaan voidaan käyttää etenkin lapsilla keittosuolaa sisältäviä nenätippoja ja aikuisilla käyttökelpoinen on suolavedellä täytettävä nenähuuhtelukannu (”sarvikuono”). Nenän limakalvoja supistavia suihkeita / tippoja (sympatomimeetteja) voidaan käyttää lyhytaikaisesti. Liian pitkään käytettyinä ne tukkeuttavat nenän entistä voimakkaammin.

Flunssaan liittyvän kuumeen hoito helpottaa oloa. Kuumelääkkeistä parasetamoli on käyttökelpoinen pienillä lapsilla, varfariinihoitoa saavilla ja raskaana olevilla, kun taas isompien lasten ja pääsääntöisesti aikuisten hoidossa käytetään tulehduskipulääkkeitä esimerkiksi ibuprofeenia. Osassa flunssavalmisteista on kipua vähentävänä ja kuumetta alentavana aineena asetyylisalisyylihappoa. Kurkkukipuun voidaan käyttää imeskelytabletteja, joilla voi olla puuduttavaa, antiseptista ja/tai paikallista tulehdusta lievittävää vaikutusta.

Yskän hoitoon voidaan käyttää höyryhengitystä ja /tai yskänlääkkeitä. Yskänärsytystä hillitsevillä lääkkeillä voidaan hillitä yskän refleksiä ja helpottaa esimerkiksi nukkumista.

 

Lääkeiaineet ja lääkkeet:

Kurkkusuihkeet: FluAcute Zinc, ColdZyme

Kurkkukipuun imeskelytabletit: Bafucin, Septidin, Strefen, Strepsils, Zyx

Nenätippoja/nenäsuihkeita tukkuisuuteen (sympatomimeettejä): Nasolin, Otrivin, Naso-Ratiopharm

Parasetamolia sisältäviä: Panadol, Para-tabs, Pamol F

Ibuprofeenia sisältäviä flunssavalmisteita: Burana-C

Asetyylisalisyylihappoa sisältäviä flunssavalmisteita: Finrexin

Yskän ärsytystä hillitseviä yskänlääkkeitä: Resilar, Silotoc

 

Harri Ovaskainen, apteekkari

Jyväskylän Uusi Apteekki

Venäjännös: Lidia Popova

Ota huomioon!!
Onko teillä kysymyksiä apteekkarille?
Аpteekkituotteihin liittyviä kysymyksiä voi lähettää postitse:
Sepänkatu 14 A 7, 40720 Jyväskylä
tai sähköpostitse: mosaiikki@mosaiikki.info

YHTEYSTIEDOT


MYÖS TÄSSÄ LUOKASSA
  • KAUNEUS JA TERVEYS

    Emättimen hiivatulehduksen itsehoito

    Emättimen hiivasienitulehdus on yleisin gynekologinen vaiva naisilla. Hiivatulehduksia aiheuttaa eniten emättimessä ...

  • KAUNEUS JA TERVEYS

    Jalkasienen itsehoito

    Rihmasienten aiheuttamaa tulehdusta jalassa sanotaan jalkasilsaksi tai jalkasieneksi. Lapsilla jalkasieni on hyvin ...

  • KAUNEUS JA TERVEYS

    Päänsärky ja sen itsehoitolääkkeitä

    Keskeisimpiä päänsärkytyyppejä ovat migreeni, jännityspäänsärky tai tulehduksiin liittyvä päänsärky. Muita päänsäryn ...

  • KAUNEUS JA TERVEYS

    Huuliherpeksen itsehoito

    Huuliherpes tai yskänrokko on yleinen HSV-1-viruksen aiheuttama sairaus. Huuliherpesrakkuloita puhkeaa useimmiten ...