IlmoituksetSuomesta
SAARIJÄRVI
Saarijärven museo

Saarijärven museo on Saarijärven kaupungin ylläpitämä paikallismuseo, joka palvelee koko seutukuntaa. Museo perustettiin vuonna 1986 ja sen päärakennus avattiin kolme vuotta myöhemmin. Rakennuksessa toimii Saarijärven museon taideosasto sekä kulttuurihistoriallinen osasto. Museo on alueen tietopankki, joka tallentaa tietoa eri muodoissa ja tuottaa työnsä tuloksena uutta tietoa. Museo hoitaa myös kahden saarijärveläisen taidesäätiön taidekokoelmia.

Päärakennuksessa on ympäri vuoden useita taide- ja kulttuurihistoriallisia näyttelyjä. Vuoden 2017 päänäyttely on Paavon polku – keskisuomalaiset Suomea rakentamassa, joka esittelee Keski-Suomen näkökulmasta suomalaisuuden kulmakivet. 7.1.2018 asti jatkuvan näyttelyn aiheina ovat muun muassa kansallinen herääminen, sivistys, maa- ja metsätalous, puurakentaminen, muotoilu ja arkkitehtuuri, sauna sekä urheilu. Museon päärakennusta ympäröi Veistospuisto, joka muodostaa Saarijärven taiteen perusnäyttelyn. Päärakennuksesta löytyvät myös museokauppa ja kahvio. Kesällä museon rantaniityllä on lampaita ja viereisellä kasvimaalla voi tutustua kymmeniin perinnekasveihin. Museon pihapiirissä on myös tilauksesta avoinna oleva Toivi Järvisen taidekoti, jossa on esillä paljon suomalaista taidetta.

Päärakennuksen lisäksi museolla on kesänäyttelykohteina Säätyläiskotimuseo ja Kivikauden kylä. Säätyläiskotimuseo sijaitsee 1780-luvulla rakennetussa talossa, jonka yläkerrassa on Suomen kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin Saarijärven vuosista 1823–1825 kertova näyttely ja hänen koti-opettajavuosien huone. Entistetyssä alakerrassa voi tutustua 1800-luvun alun säätyläisasumiseen. Kivikauden kylä on arkeologisiin tutkimuksiin perustuva myöhäiskivikautisen kylän ennallistus järven rannalla. Kylässä on ajanjakson mallin mukaan tehtyjä rakennuksia sekä ansa-, luonto- ja muinaispolut. Vierailijoilla on mahdollisuus kokeilla myös esimerkiksi ruuhella melontaa ja kivikirveen käyttöä. Lapsille on oma pienten mittakaavaan rakennettu kylä. Museo vastaa myös kuuluisien suomalaisten Tapperin veljesten kotitilan Juholan näyttelytoiminnasta ja aineistokokoelmista.

YHTEYSTIEDOT

  • Saarijärven museo
    Avoinna 1.6.–31.8.2017 ti–su klo 12–18, muulloin to–su klo 12–18.

  • Herajärventie 2, 43100 Saarijärvi


  • Säätyläiskotimuseo & J. L. Runeberg -näyttely
    Avoinna 22.6.–13.8.2017 to–su klo 12–18.
    Kolkanrinteentie 39, 43250 Kolkanlahti (Saarijärvi)


  • Tapperien Juhola
    Avoinna 17.6.–13.8.2017 la–su klo 12–16.
    Ryöppäläntie 59, 43130 Tarvaala (Saarijärvi)


  • Kivikauden kylä
    Avoinna 10.6.–13.8.2017 ti–su klo 11–18, heinäkuussa joka päivä.
    Kivikirveentie 10, 43130 Tarvaala (Saarijärvi)

<div>Saarijärven museon Veistospuisto muodostaa paikkakunnan taiteen perusnäyttelyn. Kuvassa etualalla saarijärveläistaiteilija Hannes Autereen pronssiveistos Ikuinen liekki. Kuva: SM / Janne Timperi.</div><div>Saarijärven museo vastaa myös Tapperien Juholan näyttelytoiminnasta. Tilan vanhassa navetassa on nykyään näyttelytilat, joissa on kesällä 2017 tilalla asuneen perheen elämää ja Suomen maaseudun muutosta valokuvin esittelevä näyttely. Kuva: SM / Riia Mäkinen.</div><div>Säätyläiskotimuseossa voi tutustua säätyläisasumisen lisäksi myös Suomen kansallisrunoilija J. L. Runebergiin, joka asui Saarijärvellä kaksi vuotta 1820-luvulla. Kuva: SM / Juha Kallio.</div><div>Kivikauden kylässä oleva Rusavierron talo on rakennettu arkeologisen tutkimustiedon pohjalta. Kuva: SM / Kari Kotilainen.</div><div>Museon rantaniittyä hoitavat kesäisin lampaat. Kuva: SM / Janne Timperi.</div><div>Saarijärven museon näyttelyssä Paavon polku – keskisuomalaiset Suomea rakentamassa (10.6.2017–7.1.2018) käsitellään suomalaisuuden ikoneita, kuten muotoilua ja puurakentamista. Etualalla Suomen kansallissoitin kantele. Kuvassa oleva kantele on valmistettu Saarijärvellä. Paikkakunnan soittimet tunnettiin aikoinaan Pietarissa asti. Kuva: SM / Janne Timperi.</div><div>Saarijärven museon tehtävänä on tallentaa, tutkia ja tuottaa uutta tietoa. Riika Vepsä-Tapper lahjoitti vuonna 2016 museon kokoelmiin saarijärveläisen Aino Tapperin lehmäveistosaihion. Aino Tapper oli Suomen kuuluisimman kuvanveistäjän Kain Tapperin äiti. Kuvassa: Riika Vepsä-Tapper, amanuenssi Merja Ylioja ja museonjohtaja Kari Kotilainen. Kuva: SM / Janne Timperi.  </div><div>Saarijärven museon päärakennus. Kuva: SM / Kari Kotilainen.</div><div>Kivikauden kylässä voi koettaa melomista kivikautisen mallin mukaan tehdyllä ruuhella. Kuva: SM.</div><div>Säätyläiskotimuseossa voi tutustua 1800-luvun alun säätyläisasumiseen. Kuva: SM / Arto Turpeinen.</div>

MYÖS TÄSSÄ LUOKASSA
  • HELSINKI

    KULTTUURI

    Aleksanterin teatteri – pala venäläistä sielua Helsingin sydämessä!

    Aleksanterin teatterin salit ja käytävät ovat kuulleet naurua ja huokauksia jo 136 vuoden ajan ja meno jatkuu ...

  • MÄNTTÄ

    KULTTUURI

    XIX Mäntän Musiikkijuhlat 2.-6.8.2017

    Tervetuloa kokemaan unohtumattomia elämyksiä XIX Mäntän Musiikkijuhlille! Upeaan esiintyjäkaartiin kuuluvat niin ...

  • TURKU

    KULTTUURI

    Tästä alkaa meri!

    Forum Marinum on merenkulun valtakunnallinen erikoismuseo, merivoimien museo ja tapahtumakeskus, jossa lapsetkin ...

  • HYVINKÄÄ

    KULTTUURI

    SUOMEN RAUTATIEMUSEO

    Suomen Rautatiemuseo Hyvinkäällä on valtakunnallinen rautatieliikenteen erikoismuseo, joka esittelee Suomen rautateiden ...